EPDK, AUS kapsamındaki şirketlerden 7.3 milyar lira tahsil edildiğini açıkladı.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Azami Uzlaşma Fiyatı (AUF) sistemi kapsamında Elektrik Piyasası İşletmeciliği A.Ş.’ye (EPİAŞ) yapılan yanlış bildirimler nedeniyle şirketlerden yaklaşık 7,3 milyar lira tahsil edildiğini bildirdi.
EPDK’dan yapılan açıklamada, AUF’nin tüketicileri korumak ve Türkiye’nin elektrik arz güvenliğinin kesintiye uğramaması için devreye alındığı belirtildi.
40 şirkete idari soruşturma
1 Nisan 2022 tarihinden itibaren uygulanmaya başlayan AÜF’nin de katkısıyla hiçbir elektrik üretim santralinin kapatılmadığına vurgu yapılarak, şunlar kaydedildi:
“Kurumumuz bu süreçteki fiyat hareketlerini titizlikle takip etmekte ve elektrik üreticilerinin mağdur olmaması için üretim maliyetlerindeki düşüşler anında AUF’ye yansıtılmaktadır. Daha önce Kurumumuz tarafından duyurulduğu üzere sabit fiyatlı ve ücrete dahil olmayan ikili anlaşmalar AÜF’de tüketiciyi koruduğu için EPİAŞ’a da ibraz edilerek güvence altına alındı.Bu kapsamda EPİAŞ’a yapılan yanlış bildirimler nedeniyle 40 şirket hakkında idari soruşturma açıldı ve 15 milyar 355 milyon lirayı aşan meblağın iadesine karar verildi. Bugüne kadar bu miktarın 7 milyar 260 milyon 317 bin lirası toplandı, Toplanan bu tedbir direkt elektrik üretim maliyetlerini düşürürken, nisan ayında tüm tüketici kümeleri için yüzde 15 indirim yapıldı. 1” dedi.
Söz konusu şirketlerin geri ödemelere ilişkin yasal haklarına ilişkin süreçlerin yakından takip edildiğine işaret edilen açıklamada, “Kurumumuz aldığı her kararın sonuna kadar arkasındadır ve bu kararların hukuki geçerliliği konusunda hiçbir tereddüt yoktur. Tüm dava süreçleri Kurumumuz lehine devam etmekte olup, Ankara 10. Yönetimi mahkeme nezdinde alınan idari işlemin iptali kararına ilişkin gerekli itirazlarda bulunulmuş, adalete ve hakkaniyete bağlılıkları sözlerine yer verilmiştir.