Haber

DSP Genel Başkanı Önder Aksakal ekonomik dengesizlikleri eleştirdi

DSP Genel Başkanı Aksakal, “Özellikle tarımsal üretimi kaçıran ve genel olarak ithalata dayalı üretim sisteminin girdabına yakalanan ekonominin getirdiği enflasyonist düzen, doğal olarak öncelikle çalışan kesim ve emeklileri zor bir yaşam ortamına mahkum ediyor.” söz konusu.

Aksakal, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, dönemin Başbakanı Süleyman Demirel ve Müsteşarı Turgut Özal’ın 1980 yılında “24 Ocak Kararları” olarak bilinen, zorlu koşulları içeren ekonomik istikrar programını hatırladıklarını ve bu programı hatırlattıklarını ifade etti. Bu kararların uygulanması için askeri darbe yapıldı ve 12 Eylül darbesini gerçekleştirenlere çağrıda bulunuldu. Kendisine lanet okuduklarını belirtti.

Gazeteci Uğur Mumcu’nun 24 Ocak 1993’te aracına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu 51 yaşında öldürüldüğünü ifade eden Aksakal, olayda kararlı bir duruş sergileyen Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan ve 4 korumasının da olaya müdahale ettiğini söyledi. Terörle mücadele eden ve kardeş kanının akmasını engelleyen isimler de 24 Ocak 2021’de öldürülmüştü. Kendisinin de şehit olduğunu hatırlattı.

Aksakal, Uğur Mumcu ve Gaffar Okkan’ı ve onlarla birlikte şehit olan polisleri saygı ve minnetle andığını belirtti.

ekonomik eleştiri

Aksakal, yeni bir yılın başında toplumsal barış ortamını tehdit edecek boyutlara ulaşabilecek bir ekonomik dengesizliğin ortasında olduğumuzu belirterek, “Özellikle tarımsal üretimi kaçıran ekonominin getirdiği enflasyonist sistem Genellikle ithalata dayalı üretim sisteminin girdabına kapılan bu durum, doğal olarak öncelikle çalışan kesimleri ve emeklileri etkiliyor.” “Biz muhalefet partisi olarak maaş ve fiyatların belirlenmesinde oluşan dengesizlik ve adaletsizliklerin telafisi için elimizden geldiğince çözüm önerileri ortaya koysak da bunların anlaşılması zaman alıyor ve sonradan uygulansa bile, zaman geçiyor.” dedi.

SSK ve Bağkur emeklilerine uygulanacağı açıklanan yüzde 49,25’lik artışın yeterli olmadığını belirten Aksakal, “Elbette açlık sınırının 22 bin lira, yoksulluk sınırının olduğu bir ortamda bunu yeterli görmek mümkün değil. 57 bin lira.” söz konusu.

Bu karar sonucunda maaşın asgari ücretin oldukça altında kalacağını belirten Aksakal, 7 bin 500 liraya eklenecek 5 bin liralık artış sonrasında yüzde 49,25 oranının uygulanmasının bir miktar rahatlama sağlayacağını söyledi.

Özel okullardaki fiyat artışlarından kendisinin de nasibini aldığını öne süren Aksakal, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklikle yıllık ücretlerin yüzde 57 oranında artarak yeni bir rekora imza attığını belirtti.

Halihazırda yüzde 50 kapasiteyle çalışan özel okulların, mevcut yüzde 50’yi oluşturan öğrencilerin ödeyeceği fiyatları artırarak ayakta kaldıklarını belirten Aksakal, çarpık bir durumla karşı karşıya olduğumuzu belirtti.

Özel okullarda çalışan öğretmenlerin neredeyse asgari ücret seviyesinde maaşlarla çalıştırıldığını belirten Aksakal, yıllık fiyatların 1 milyon liraya kadar çıkabildiğini söyledi. Aksakal, Milli Eğitim Bakanının acilen bu duruma müdahale etmesi gerektiğini belirtti.

İsveç’in NATO’ya katılımına ilişkin protokolün dün TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildiğini hatırlatan Aksakal, İsveç’in NATO üyeliğine karşı oy kullandıklarını belirtti.

habersariyer.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu